Margarin ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi kako bi dobro omekšao.
Izraditi mikserom margarin i otopljenu bijelu čokoladu. Dodati rum, limun, šećer u prahu i kokos. Sve dobro sjediniti rukama.
Kokos bi trebao biti što sitniji kako tijesto ne bi pucalo.
Kokos dodajte postepeno u smjesu kako bi se dobilo čvrsto tijesto koje se da oblikovati, a ne suho i mrvičasto. Meni je bilo potrebno 350 g, a zavisno od kokosa možda će vam trebati malo više ili manje kokosa, te je zato dobro dodavati postepeno.
Izrada kreme:
Vrhnje za šlag zagrijati da bude vruće, ali ne smije proključati.
Čokoladu u jednoj posudi izlomiti na kockice.
Kada se vrhnje dobro zagrijalo, preliti ga preko čokolade, te miješati dok se čokolada skroz ne istopi.
Dodati sjeckane lješnjake, promiješati te ostaviti po strani da se krema ohladi i stegne.
Takođe kremu možete raditi tako da kombinujete 100 g čokolade od 75% kakaa i 150 g mliječne čokolade.
Za to vrijeme oblandu izrezati na krugove kalupom za košnice.
Zatim, kalup za košnice obložiti komadićem prozirne folije.
Utisnuti smjesu po stijenkama košnice da vam u sredini ostane rupa, te pomoću folije vaditi košnice van. Nemojte pretanko obložiti kalup tijestom, kako košnice ne bi bile krhke i lomljive.
Ja sam prvo sve košnice napravila prazne, redala na tacnu pa ih onda punila kremom i zatvarala oblandom, a vi možete puniti odmah jednu po jednu, kako vam je lakše.
Ovaj recept mi je najbolji, iz razloga što u gotovo sve recepte idu bjelanjci, a ja izbjegavam kolače u kojima jaja nisu termički obrađena.
Primjedbe
Objavi komentar