Košnice od kokosa i čokolade

Sastojci za tijesto:
  • 250 g margarina 
  • 130 g šećera u prahu
  • 350 g kokosa 
  • 100 g bijele čokolade 
  • par kapi ruma 
  • par kapi limunova soka 
 Krema:
  • 300 g mliječne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag 
  • 50 g sjeckanih lješnjaka 
Ostalo:
  • Oblanda za zatvaranje košnica
Izrada tijesta:
  • Margarin ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi kako bi dobro omekšao.
  • Izraditi mikserom margarin i otopljenu bijelu čokoladu. Dodati rum, limun, šećer u prahu i kokos. Sve dobro sjediniti rukama. 
  • Kokos bi trebao biti što sitniji kako tijesto ne bi pucalo.
  • Kokos dodajte postepeno u smjesu kako bi se dobilo čvrsto tijesto koje se da oblikovati, a ne suho i mrvičasto. Meni je bilo potrebno 350 g, a zavisno od kokosa možda će vam trebati malo više ili manje kokosa, te je zato dobro dodavati postepeno.
Izrada kreme:
  • Vrhnje za šlag zagrijati da bude vruće, ali ne smije proključati. 
  • Čokoladu u jednoj posudi izlomiti na kockice. 
  • Kada se vrhnje dobro zagrijalo, preliti ga preko čokolade, te miješati dok se čokolada skroz ne istopi.
  • Dodati sjeckane lješnjake, promiješati te ostaviti po strani da se krema ohladi i stegne.  
  • Takođe kremu možete raditi tako da kombinujete 100 g čokolade od 75% kakaa i 150 g mliječne čokolade.
  • Za to vrijeme oblandu izrezati na krugove kalupom za košnice.
  • Zatim, kalup za košnice obložiti komadićem prozirne folije.
  • Utisnuti smjesu po stijenkama košnice da vam u sredini ostane rupa, te pomoću folije vaditi košnice van. Nemojte pretanko obložiti kalup tijestom, kako košnice ne bi bile krhke i lomljive.
  • Ja sam prvo sve košnice napravila prazne, redala na tacnu pa ih onda punila kremom i zatvarala oblandom, a vi možete puniti odmah jednu po jednu, kako vam je lakše.
  • Ovaj recept mi je najbolji, iz razloga što u gotovo sve recepte idu bjelanjci, a ja izbjegavam kolače u kojima jaja nisu termički obrađena.





Primjedbe