Preskoči na glavni sadržaj
Košnice od kokosa i čokolade
Sastojci za tijesto:
- 250 g margarina
- 130 g šećera u prahu
- 350 g kokosa
- 100 g bijele čokolade
- par kapi ruma
- par kapi limunova soka
Krema:
- 300 g mliječne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 50 g sjeckanih lješnjaka
Ostalo:
- Oblanda za zatvaranje košnica
Izrada tijesta:
- Margarin ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi kako bi dobro omekšao.
- Izraditi mikserom margarin i otopljenu bijelu čokoladu. Dodati rum, limun, šećer u prahu i kokos. Sve dobro sjediniti rukama.
- Kokos bi trebao biti što sitniji kako tijesto ne bi pucalo.
- Kokos dodajte postepeno u smjesu kako bi se dobilo čvrsto tijesto koje se da oblikovati, a ne suho i mrvičasto. Meni je bilo potrebno 350 g, a zavisno od kokosa možda će vam trebati malo više ili manje kokosa, te je zato dobro dodavati postepeno.
Izrada kreme:
- Vrhnje za šlag zagrijati da bude vruće, ali ne smije proključati.
- Čokoladu u jednoj posudi izlomiti na kockice.
- Kada se vrhnje dobro zagrijalo, preliti ga preko čokolade, te miješati dok se čokolada skroz ne istopi.
- Dodati sjeckane lješnjake, promiješati te ostaviti po strani da se krema ohladi i stegne.
- Takođe kremu možete raditi tako da kombinujete 100 g čokolade od 75% kakaa i 150 g mliječne čokolade.
- Za to vrijeme oblandu izrezati na krugove kalupom za košnice.
- Zatim, kalup za košnice obložiti komadićem prozirne folije.
- Utisnuti smjesu po stijenkama košnice da vam u sredini ostane rupa, te pomoću folije vaditi košnice van. Nemojte pretanko obložiti kalup tijestom, kako košnice ne bi bile krhke i lomljive.
- Ja sam prvo sve košnice napravila prazne, redala na tacnu pa ih onda punila kremom i zatvarala oblandom, a vi možete puniti odmah jednu po jednu, kako vam je lakše.
- Ovaj recept mi je najbolji, iz razloga što u gotovo sve recepte idu bjelanjci, a ja izbjegavam kolače u kojima jaja nisu termički obrađena.
Primjedbe
Objavi komentar