Čokoladna mileram torta

SASTOJCI
Podloga:
- 230 g mekog bijelog pšeničnog brašna
- 2 supene kašike kakaa
- 100 g kristal šećera + 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 velika kašika milerama ili pavlake

Fil:
- 1/2 l mlijeka
- 2 vrećice praška za puding od čokolade
- 250 g šećera (količinu šećera prilagodite svom ukusu)
- 100 g crne čokolade (ili po želji mliječne)
- 1000 g milerama

Ganache:
- 200 g mliječne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
_____________________________
Voćni preljev (opciono):
- 300 g malina
- 2-3 kašike šećera
- 100 ml vode
- 1 velika kašika gustina
_____________________________
Kalup prečnika 24 cm
Izrada:
Podloga:
Brašnaste sastojke prosijati u odgovarajuću posudu i dodati maslac isjeckan na kockice, a zatim i ostale sastojke i rukama zamijesiti tijesto. Mijesite tek toliko da se formira kugla tijesta, ne previše. Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u zamrzivač dok pripremite kalup. Izrezati papir za pečenje na trake u visini obruča okruglog kalupa 24 cm (okrugli kalup sa pomjerljivim obručem). Obruč premazati maslacem i zalijepiti trake papira i njih premazati maslacem. Dno kalupa samo namazati maslacem, bez papira. Tijesto izvaditi iz zamrzivača i prepoloviti. Prvi dio razvaljajte u okruglu formu dna kalupa i pažljivo prebacite pomoću oklagije i utisnite na dno, a zatim razvaljajte i drugu polovinu tijesta, četvrtasto i izrežite trake kako biste obložili i unutrašnjost obruča u punoj visini. Spoj dna i oboda neka se preklapaju za par cm i fino ravnomjerno utapkajte kako bi svuda bila jednaka debljina tijesta. Pripremljenu podlogu u kalupu izbockajte viljuškom i ostavite u frižider dok pripremate fil.
Rernu uključite na 170 stepeni da se grije.

Fil:
Puding razmutiti sa malo mlijeka. Ostatak mlijeka staviti zajedno sa šećerom da prokuha. Kad prokuha, sipati puding i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusne. Kad je puding kuhan, smaknuti sa vatre i dodati isjeckanu čokoladu i dobro promiješati dok se sva čokolada ne istopi. Odmah dodati i mileram i dobro promiješati da se sve sjedini.
Izliti na podlogu i peći u zagrijanoj rerni 70 minuta, zatim isključiti rernu i ostaviti još 10 minuta (temperaturu i dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni. Ja sam pekla bez ventilacije, a za jače rerne svakako skratiti dužinu pečenja). Izvaditi tortu i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi, a onda je prebaciti u frižider na par sati, a najbolje preko noći.

Ganache:
Čokoladu izlomite u dgovarajuću šerpicu i prelijte slatkim vrhnjem. Zagrijavati uz miješanje na umjerenoj temperaturi dok se čokolada ne istopi, a zatim preliti preko kolača. Ja ganaš prelijem preko ohlađene torte.

Voćni preljev (po želji):
Gustin razmutite sa malo vode. Od ove količine malina (zaleđene ili svježe) odvojite 2 šake, ostalo prebacite u odgovarajuću šerpicu, dodajte vodu i šećer i zagrijavajte. Kad prokuha dodajte gustin i zakuhajte preljev. U prohlađeno dodajte i cijele maline.

Preporuka za posluživanje ove torte je uz voćni preljev ili svježe jagode, maline ili kompot od višanja!




Primjedbe