Tijesto za pizzu

Sastojci:
  • 1 kg glatkog brašna 
  • 580 ml mlake vode 
  • 30 g soli 
  • 10 g otopljenog maslaca ili margarina 
  • 10 g šećera 
  • 40 ml ulja 
  •  3 g kvasca (otprilike pola kesice suhog kvasca, cijela kesica je 7 g) 
  • Pomiješati u dubljoj posudi mlaku vodu, šećer i kvasac. Dodati otopljeni maslac i ulje, a zatim brašno i so. Zamijesiti tijesto. Zatim ga izvaditi iz posude i mijesiti na radnoj površini dok ne postane glatko da se ne lijepi. Vratiti ga nazad u posudu, prekriti i ostaviti da odmara pola sata.
  • Zatim podijeliti tijesto na 6 jednakih dijelova i oblikovati glatke loptice na radnoj površini kružnim pokretima dlanova, slično kao hamburger peciva. Ako ćete tijesto razvlačiti oklagijom nije bitno da li ste loptice dobro zatvorili. Ukoliko tijesto razvlačite rukama kao što rade profesionalci, onda je važno dobro odraditi oblikovanje loptica. Lagano premažite uljem tacnu na koju ćete odlagati loptice i redajte ih. Kada ste oblikovali sve loptice premažite ih sa malo ulja i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite preko noći u frižideru. 
  • Idući dan slijedi razvlačenje tijesta i pečenje pizze. Loptice tijesta razvlačiti na oštrom brašnu na veličinu oko 30 cm prečnika. Ja razvlačim rukama, zatim prenesem na papir za pečenje koji prethodno stavim na obrnuti pleh pa tek onda stavljam nadjev. Vi možete tijesto razvlačiti oklagijom i peći u tepsiji ili kako vam je jednostavnije. Loptice su porcijske tj. 6 loptica - 6 pizza - 6 osoba. Pizze peći na što višoj temperaturi, to bolje. Ja pečem na 250 stepeni 10-ak minuta. O nadjevima neću pisati jer kombinacija je milion, pa radite po svojoj želji. :)


Primjedbe