Sastojci za tijesto:
- 50 g šećera
- 190 ml tople vode
- 1 vrećica suhog kvasca (7 g) ili 20 g svježeg
- 3 jaja
- 500 g višenamjenskog brašna + (brašno za posipanje)
- 1 supena kašika ruma
- 1 čajna kašika naribane limunove korice
- 1 čajna kašika soli
- 100 g rastopljenog maslaca ili margarina
- ulje za prženje
- U velikoj posudi pomiješati šećer i kvasac sa toplom vodom. Ostaviti oko 10 minuta da kvasac nadođe. U maloj posudi viljuškom razmutiti jaja. Maslac otopiti.
- Dodati jaja, rum, otopljeni maslac i limunovu koricu u posudu u kojoj je kvasac, te sve izmiješati. Zatim dodati brašno i so te zamijesiti tijesto. Tijesto treba biti sjajno i glatko.
- Prekriti posudu sa tijestom prozirnom folijom i
ostaviti na sobnoj temperaturi 2 sata ili dok se tijesto ne udvostruči.
Naraslo tijesto pritisnuti rukom da izgubi onu pufnastu formu. Ponovo
prekriti folijom i ostaviti u frižider 12-16 sati ili preko noći.
- Sljedeći dan izvaditi tijesto iz frižidera, razvaljati na debljinu oko 1 cm i modlom sjeći krugove. Tako isječeno tijesto poredati na pobrašnjavitu podlogu ostavljajući između prostora i lagano prekriti prozirnom folijom. Ostaviti oko 2 sata da naraste ili dok se ne udvostruči.
- Zagrijati ulje na 165-175 stepeni. Svaku krofnu pažljivo uzeti sa radne površine i stavljati u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dolje. Šerpu odmah zatvoriti poklopcem i pričekati par trenutaka (sekundi) da donja strana porumeni. Skinuti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno. (kod mene su se većinom same okretale 😊) Pečene redati na papirni ubrus.
- Krofne po želji puniti pomoću šprice marmeladom, eurokremom, itd.
Primjedbe
Objavi komentar