Krofne

Krofne, jedna od mojih omiljenih slastica, iako ih ne spremam često. Nakon više isprobanih recepata, ovo je definitivno recept kojem sam ostala vjerna. Možda će vam se dok čitate recept, postupak izrade učiniti komplikovan, ali zapravo nije. Potrebno je samo malo strpljenja, a rezultat su divne, pahuljaste krofne sa lijepim svijetlim prstenom. :)

 Sastojci za tijesto: 
  • 50 g šećera
  • 190 ml tople vode
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g) ili 20 g svježeg
  • 3 jaja
  • 500 g višenamjenskog brašna + (brašno za posipanje)
  • 1 supena kašika ruma
  • 1 čajna kašika naribane limunove korice
  • 1 čajna kašika soli
  • 100 g rastopljenog maslaca ili margarina
  • ulje za prženje
 Postupak izrade:
  • U velikoj posudi pomiješati šećer i kvasac sa toplom vodom. Ostaviti oko 10 minuta da kvasac nadođe. U maloj posudi viljuškom razmutiti jaja. Maslac otopiti.
  • Dodati jaja, rum, otopljeni maslac i limunovu koricu u posudu u kojoj je kvasac, te sve izmiješati. Zatim dodati brašno i so te zamijesiti tijesto. Tijesto treba biti sjajno i glatko. 
  • Prekriti posudu sa tijestom prozirnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi 2 sata ili dok se tijesto ne udvostruči. Naraslo tijesto pritisnuti rukom da izgubi onu pufnastu formu. Ponovo prekriti folijom i ostaviti u frižider 12-16 sati ili preko noći.
  • Sljedeći dan izvaditi tijesto iz frižidera, razvaljati na debljinu oko 1 cm i modlom sjeći krugove. Tako isječeno tijesto poredati na pobrašnjavitu podlogu ostavljajući između prostora i lagano prekriti prozirnom folijom. Ostaviti oko 2 sata da naraste ili dok se ne udvostruči.
  • Zagrijati ulje na 165-175 stepeni. Svaku krofnu pažljivo uzeti sa radne površine i stavljati u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dolje. Šerpu odmah zatvoriti poklopcem i pričekati par trenutaka (sekundi) da donja strana porumeni. Skinuti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno. (kod mene su se većinom same okretale 😊) Pečene redati na papirni ubrus.
  •  Krofne po želji puniti pomoću šprice marmeladom, eurokremom, itd.






Primjedbe