Recept za ovaj fini kolač sa grožđicama, orašastim plodovima i aromom cimeta pronašla sam u staroj knjizi recepata "Kolači vaš ponos" - Dr. Oetker i Podravka - izabrani recepti.
Sastojci za tijesto:
- 400 g brašna
- 200 g svježeg sira
- 3 velike žlice mlijeka
- 1 jaje
- 1 bjelanjak
- 1/2 žumanjka
- 1/8 l ulja
- 80 g šećera
- 1 vrećica i 2 male žlice praška za pecivo
- 100 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka (po želji)
- 200 g grožđica
- 50 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 mala žlica cimeta
- 50 g omekšalog maslaca (margarina)
- 1 žumanjak
- malo mlijeka
Svježi sir pomiješajte postepeno sa mlijekom , bjelanjkom, 1/2 žumanjka, uljem, 1 cijelim jajem i šećerom. 2/3 brašna pomiješajte sa praškom za pecivo i dodajte postepeno u priređenu masu. Mijesite tijesto dok ne bude glatko. Ako se tijesto lijepi dodajte malo brašna. (Tijesto je bolje zamijesiti malo čvršće, jer ako je premekano biće ga teško preplitati, ali i prenijeti u lim za pečenje. Ja sam stavila 2/3 brašna i dodavala još koliko je trebalo.)
Za nadjev pomiješajte orahe, lješnjake ili bademe sa grožđicama, šećerom, vanilin šećerom i cimetom.
Tijesto razvaljajte tako da bude za 10 cm duže od lima, premažite ga rastopljenim maslacem i priređenim nadjevom. Savijte ga s duže strane. Prerežite ga po dužini na dva dijela i prepletite tako da je prerezana strana okrenuta uvijek prema gore. Prepleteni kolač premažite mješavinom žumanjka i mlijeka.
Pecite ga u namaštenom limu u štednjaku na višoj temperaturi 45-50 minuta, a u električnom štednjaku na temperaturi od 200 do 220 stepeni 40-45 minuta.
Kolač sam pekla u kalupu 30x10cm. Moja pletenica je kraća i deblja jer sam je stavila u kalup navedene veličine, a može se napraviti malo duža i peći u većem plehu, kako bi se bolje isticali isprepleteni dijelovi.
Primjedbe
Objavi komentar