Štrudla sa makom

Volim štrudle, a najviše sa makom i orasima, još kada se dodaju grožđice..moja omiljena kombinacija. :) Recept je iz jedne stare knjižice "Kolači vaš ponos" - Dr. Oetker i Podravka - izabrani recepti. Mama već godinama radi štrudlu po ovom receptu, pa sam tako i ja preuzela recept od nje. :)

Tijesto:
  • 1 vrećica " DI-GO" suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca
  • 400 g brašna
  • malo soli
  • 50 g šećera
  • 1/8 l mlijeka
  • 2 jaja
  • 80 g rastopljenog maslaca (margarina)
  • korica od pola limuna
 Nadjev:
  • 200 g samljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer "DR. OETKER"
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice cimeta
  • ribana kora od jednog limuna
  • 1/16 l mlijeka 
  • 50 g grožđica
Izrada tijesta:
  • Sadržaj vrećice "di-go" kvasca i 1 žličicu šećera otopite u 5 žlica mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu 15 minuta.
  • Brašno prosijte u zdjelu, dodajte so, ostale sastojke i kvasac, dobro izmiješajte i tucite kuhačom dok se ne pojave mjehurići. 
  • Tijesto pokrijte i ostavite da stoji na toplom mjestu 50 minuta. Kad je dovoljno dignuto, prebacite ga na dasku i dobro izvaljajte 1/2cm debljine, namažite nadjevom, zavijte, položite na namašten lim i ostavite još 10 minuta da se diže. Namažite jajem i pecite u štednjaku na višoj temperaturi 40-50 minuta, a u električnom štednjaku na temperaturi od 200 do 220C 40-50 minuta.    
Izrada nadjeva: 
  • Izmiješajte mak, šećer, vanilin šećer, med, cimet i ribanu limunovu koru s vrelim mlijekom u gustu masu. Tada dodajte grožđice. Ohlađenim nadjevom mažite tijesto. 



Primjedbe