Sastojci:
- 500 g maslaca ili margarina
- 50 g kvasca (svježeg)
- 1 kg brašna
- 250 g mlijeka
- 100 g dodatnog brašna
- 24 g soli
- 400 g vode
- 80 g šećera
- Prije početka pripreme
tijesta potrebno je maslac i kvasac ostaviti sat vremena na sobnoj
temperaturi. 1 kg brašna pomiješati sa soli. Vodu, mlijeko i šećer
zagrijati malo (da bude toplo, ali ne vruće kako bi se kvasac mogao
aktivirati) te dodati kvasac da se rastopi. Napraviti malu rupu u sredini
brašna te u nju uliti tekućinu s kvascem.
Miješati dok tijesto ne postane glatko. Pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta. U međuvremenu 500 g maslaca izmiksati sa 100 g brašna.
Nakon 30 minuta, još jednom izmijesiti tijesto te ga podijeliti na četiri jednaka dijela.
- Takođe na četiri dijela rasporediti maslac s brašnom. Izvaljati svaki dio tijesta debljine kao kad se razvlači tijesto za kiflice. Svaki dio tijesta premazati maslacem po sredini, ne morate mazati skroz do krajeva tijesta.
- Preklopiti tijesto, prvo po dužini (lijevu i desnu dužu stranu preklopiti do sredine tijesta) pa po širini (kraće strane).
- Svako tijesto posebno zamotati u prozirnu foliju te ga odložiti u frižider gdje mora odstajati najmanje četiri sata. Nakon četiri sata (ili više) izvaljati porciju tijesta dok ne poprimi duguljasti oblik. Ponoviti postupak premazivanja maslacem, te opet preklopiti tijesto i ostaviti u frižider na 4 sata. Postupak premazivanja ponoviti još dva puta (ukupno četiri puta).
- Na kraju, ponovo izvaljati tijesto, izrezati na trokute ili šire trake te motati. (po želji ih napuniti marmeladom ili eurokremom.) Rasporediti krosane u limu koji je obložen papirom za pečenje (ostaviti između dovoljno prostora).
- Ono što je bitno da kroasani moraju rasti u malo hladnijoj prostoriji, gdje nije previše toplo kako se ne bi otopio maslac u njima. Zbog toga će proces biti sporiji. Meni je trebalo oko 3 sata da narastu. Kroasani se moraju udvostručiti tokom rasta, tek tada su spremni za pečenje. Prije pečenja premazati ih mješavinom bjelanjka i mlijeka. Peći 15-20 minuta na 190 stepeni.
Primjedbe
Objavi komentar