Toblerone

Sastojci:
  • 200 g mljevenog keksa
  • 150 g margarina
  • 200 g šećera
  • 200 g čokolade
  • 1 dl koka-kole 
  • 150 g lješnjaka
  • 2 kašike meda
Za glazuru:
  • 200 g čokolade
  • 3 kašike ulja
Izrada:
  • Trouglasti kalup za kolače obložiti prozirnom folijom.
  • U šerpu staviti margarin da se rastopi, pa dodati čokoladu i šećer te sve istopiti na laganoj vatri. Dodati koka-kolu. 
  • Lješnjake sitno isjeckati pa dodati u smjesu.
  • Dodati med, izmiješati smjesu pa zatim dodati mljeveni keks i opet sve dobro izmiješati.
  • U zavisnosti od veličine kalupa, smjesu podijeliti na dva dijela, a ako je veći kalup može i jedan. (Meni su bila potrebna dva trouglasta kalupa).
  • Uspite smjesu u pripremljeni kalup i ostavite da se hladi u frižider, najbolje preko noći. 
  • Nakon vađenja iz frižidera, izvaditi toblerone iz kalupa te preliti ga čokoladnom glazurom. Ponovo vratiti u frižider da se čokolada stegne. Nakon toga izvadite kolač i izrežite. 


Primjedbe