Trokuti sa napolitankama

 Sastojci:
  • 2 jaja
  • 250 g šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 150 g margarina
  • 150 g mljevenih oraha
  • 100 g mljevenog keksa 
  • 200 g žele kocki narezanih na komadiće
  • oko 120 g napolitanki
  • oblanda
Izrada:
  • List oblande prerežite na tri dijela po dužini. (dimenzije zavise od kalupa). U kalup stavite dva komada oblande. Ja sam morala ponoviti postupak jer sam imala količinu smjese za napuniti dva kalupa, a to opet zavisi od veličine kalupa. 
  • Kremu možete kuhati na pari ili u odgovarajućem loncu na slaboj vatri. (Ja radim na drugi način jer je dosta brže i jednostavnije).
1. Način
  • Ako kremu kuhate na pari, pripremite odgovarajuću posudu koju ćete staviti na lonac sa zakuhanom vodom. Jaja i šećer pjenasto umutite te izlijte u pripremljenu posudu i dodajte izlomljenu čokoladu. Stavite posudu na lonac sa zakuhanom vodom i smjesu kuhajte miješajući kuhačom da se zgusne. Smjesa je dovoljno gusta kada kuhačom povučete po dnu i ostane trag te se smjesa više ne "prelije" po tom mjestu gdje ste povukli kuhačom. 
2. Način
  • Ako smjesu kuhate u loncu, takođe pjenasto umutite jaja i šećer, dodajte izlomljenu čokoladu pa sve kuhajte na slaboj vatri uz stalno miješanje kako se smjesa ne bi zgrušala. Kao i u prvom slučaju smjesu kuhajte da se zgusne. Dovoljno je gusta kada kuhačom povučete po dnu i ostane trag.
  • U oba slučaja, kad je smjesa dovoljno gusta maknite je sa vatre i odmah dodajte margarin i miješajte kuhačom da se potpuno rastopi. Zatim dodajte mljevene orahe i keks, te sve dobro promiješajte. Pričekajte oko 5 minuta pa dodajte narezane žele kocke. (Ako ih dodate u prevruću smjesu mogle bi se rastopiti.)
  • U pripremljeni kalup, na oblande stavite smjesu do pola kalupa. Na smjesu posložite napolitanke po dužini. Taj sloj napolitanki opet premažite smjesom, tj. napunite kalup, zagladite i prekrijte preostalim komadom oblande. Dobro pritisnite dlanovima da se svi slojevi slijepe i da ne ostanu praznine.
  • Kao što sam napomenula na početku recepta, u zavisnosti od veličine kalupa postupak ćete možda morati ponoviti, jer ja sam imala količinu smjese za dva kalupa. 
  • U slučaju da imate samo jedan kalup, a postupak morate ponoviti, kolač se može izvaditi iz kalupa i prenijeti na tacnu nakon što ste ga dobro oblikovali i pritisnuli da se slojevi slijepe, te u istom kalupu nastavite raditi drugi.
  • Kolač ostavite da odstoji 6-8 sati u hladnijoj prostoriji ili frižideru da se stegne. 
 



Primjedbe