Preskoči na glavni sadržaj
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 g šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 150 g margarina
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g mljevenog keksa
- 200 g žele kocki narezanih na komadiće
- oko 120 g napolitanki
- oblanda
Izrada:
- List oblande prerežite na tri dijela po dužini. (dimenzije zavise od kalupa). U kalup stavite dva komada oblande. Ja sam morala ponoviti postupak jer sam imala količinu smjese za napuniti dva kalupa, a to opet zavisi od veličine kalupa.
- Kremu možete kuhati na pari ili u odgovarajućem loncu na slaboj vatri. (Ja radim na drugi način jer je dosta brže i jednostavnije).
1. Način
- Ako kremu kuhate na pari, pripremite odgovarajuću posudu koju ćete staviti na lonac sa zakuhanom vodom. Jaja i šećer pjenasto umutite te izlijte u pripremljenu posudu i dodajte izlomljenu čokoladu. Stavite posudu na lonac sa zakuhanom vodom i smjesu kuhajte miješajući kuhačom da se zgusne. Smjesa je dovoljno gusta kada kuhačom povučete po dnu i ostane trag te se smjesa više ne "prelije" po tom mjestu gdje ste povukli kuhačom.
2. Način
- Ako smjesu kuhate u loncu, takođe pjenasto umutite jaja i šećer, dodajte izlomljenu čokoladu pa sve kuhajte na slaboj vatri uz stalno miješanje kako se smjesa ne bi zgrušala. Kao i u prvom slučaju smjesu kuhajte da se zgusne. Dovoljno je gusta kada kuhačom povučete po dnu i ostane trag.
- U oba slučaja, kad je smjesa dovoljno gusta maknite je sa vatre i odmah dodajte margarin i miješajte kuhačom da se potpuno rastopi. Zatim dodajte mljevene orahe i keks, te sve dobro promiješajte. Pričekajte oko 5 minuta pa dodajte narezane žele kocke. (Ako ih dodate u prevruću smjesu mogle bi se rastopiti.)
- U pripremljeni kalup, na oblande stavite smjesu do pola kalupa. Na smjesu posložite napolitanke po dužini. Taj sloj napolitanki opet premažite smjesom, tj. napunite kalup, zagladite i prekrijte preostalim komadom oblande. Dobro pritisnite dlanovima da se svi slojevi slijepe i da ne ostanu praznine.
- Kao što sam napomenula na početku recepta, u zavisnosti od veličine kalupa postupak ćete možda morati ponoviti, jer ja sam imala količinu smjese za dva kalupa.
- U slučaju da imate samo jedan kalup, a postupak morate ponoviti, kolač se može izvaditi iz kalupa i prenijeti na tacnu nakon što ste ga dobro oblikovali i pritisnuli da se slojevi slijepe, te u istom kalupu nastavite raditi drugi.
- Kolač ostavite da odstoji 6-8 sati u hladnijoj prostoriji ili frižideru da se stegne.
Primjedbe
Objavi komentar