MEDENA KATA

Sastojci za tijesto:
  • 2 jaja
  • 20 g masti 
  • 2 kašike meda
  • 3 kašike mlijeka
  • 150 g šećera
  • 450 g brašna 
  • 1 kašičica sode bikarbone 
Sastojci za kremu:
  • 300 ml mlijeka
  • 3 kašike oštrog brašna 
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g margarina
  • 200 g šećera
Premaz:
  • pekmez od šljiva
Izrada tijesta:
  • Izmiksati jaja, mast, med, mlijeko i šećer te prokuhati. Potom maknuti sa vatre i dodati brašno i sodu i zamijesiti tijesto. Brašno dodajte postepeno, jer u zavisnosti od vrste brašna možda će vam trebati malo manje od 450 g. 
  • Tijesto podijeliti na dva dijela i dok je toplo razviti dve kore veličine lima od pećnice 36x42.
  • Kore je najbolje razviti na papiru za pečenje.
  • Peći na prevrnutom limu na 180 stepeni oko 10 minuta. Nakon pečenja svaku koru prerezati na pola, tako da dobijete ukupno 4 kore.
Izrada kreme:
  • Sa malo mlijeka umutiti brašno. Ostatak mlijeka staviti da prokuha zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno u prokuhalo mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Ohladiti kremu te u ohlađeno umiksati margarin. 
 Slaganje medene kate:
1. kora - pola kreme
2. kora - pekmez
3. kora - ostatak kreme
4. kora - prije služenja posipati šećer u prahu




Primjedbe