Sastojci za tijesto:
1. kora - pola kreme
2. kora - pekmez
3. kora - ostatak kreme
4. kora - prije služenja posipati šećer u prahu
- 2 jaja
- 20 g masti
- 2 kašike meda
- 3 kašike mlijeka
- 150 g šećera
- 450 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 300 ml mlijeka
- 3 kašike oštrog brašna
- 1 vanilin šećer
- 200 g margarina
- 200 g šećera
- pekmez od šljiva
- Izmiksati jaja, mast, med, mlijeko i šećer te prokuhati. Potom maknuti sa vatre i dodati brašno i sodu i zamijesiti tijesto. Brašno dodajte postepeno, jer u zavisnosti od vrste brašna možda će vam trebati malo manje od 450 g.
- Tijesto podijeliti na dva dijela i dok je toplo razviti dve kore veličine lima od pećnice 36x42.
- Kore je najbolje razviti na papiru za pečenje.
- Peći na prevrnutom limu na 180 stepeni oko 10 minuta. Nakon pečenja svaku koru prerezati na pola, tako da dobijete ukupno 4 kore.
- Sa malo mlijeka umutiti brašno. Ostatak mlijeka staviti da prokuha zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno u prokuhalo mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Ohladiti kremu te u ohlađeno umiksati margarin.
1. kora - pola kreme
2. kora - pekmez
3. kora - ostatak kreme
4. kora - prije služenja posipati šećer u prahu
Primjedbe
Objavi komentar