Palačinke sa šumskim voćem

SASTOJCI

Voćni nadjev:
  • 400 g smrznutog šumskog voća
  • 5 supenih kašika šećera (ili količina po želji)
  • 1 puna supena kašika gustina
  • 100 ml vode
Krema:
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 g kiselog vrhnja 20%mm
  • 50 g šećera u prahu (ili po želji)
Izrada:

Tijesto za palačinke možete koristiti ono koje inače radite.

Šumsko voće stavite u šerpu, dodajte šećer i 70 ml vode. Kada prokuha dodajte gustin koji ste prethodno razmutili sa preostalih 30 ml vode i kuhajte miješajući kratko da se sve sjedini i zgusne. Dovoljna je jedna puna supena kašika gustina, tek malo da se zgusne voće. Ostavite da se ohladi.

Za bijelu kremu izmutite vrhnje za šlag te dodajte kiselo vrhnje i šećer u prahu i sve zajedno izradite u kremu.
Na svaku palačinku staviti punu kašiku bijele kreme i 1-2 kašike voćnog nadjeva i preklopiti u trokut.

Takođe ove palačinke se mogu raditi sa višnjama, malinama ili jagodama, zavisno šta više volite.



Primjedbe