Breskvice

Breskvice, najdekorativniji kolačići, bez kojih tacna sa sitnim kolačima ne bi bila potpuna. ;) Po ovom receptu sa Coolinarike ih radim veoma dugo, a isproban je bezbroj puta. :)

Sastojci za tijesto:
  • 2 velika jaja ili 3 manja
  • 180 g šećera
  • 225 ml ulja
  • 3 kašike mlijeka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 3 kašike brašna
  • 425 g brašna
 Za punjenje:
  • 350 g džema od šljiva
  • 150 ml ruma 
  • mrvice od breskvica 
Za farbanje:
  • boje za farbanje u prahu
  • 85 ml vode ( za svaku boju)
Priprema:
 
Žicom umutiti jaja i šećer vrlo malo pa dodati ulje koje ćete takođe umutiti dok se ne sjedini sa jajima.

U umućenu smjesu dodati 3 kašike mlijeka i vanilin šećer pa i dalje mutiti žicom da sjedinite i na kraju dodati 2 kašičice praška za pecivo pomiješane sa 3 kašike brašna. Sve to sjediniti pa ostaviti u frižider da odstoji dva sata.
 
Izvaditi poslije dva sata pa dodati 425 g brašna. Nemojte staviti cijelu količinu brašna odjednom već postepeno, jer dosta zavisi od veličine jaja. Umiješati brašno kuhačom, pa istresti na pobrašnjenu radnu površinu i umijesiti glatko tijesto.
Ako vam se lijepi za prste dodati još brašna dok ne bude fino tijesto koje se ne lijepi za prste.
 
Od gotovog tijesta  kidati loptice, dobro ih dlanovima uradite da vam budu glatke, jer ako nisu glatke, pucaće vam.
 
Staviti ih na pleh koji ste prekrili sa papirom za pečenje i peći ih dok blago ne porumene na 160-170 stepeni, u zavisnosti od vaše rerne.(ja ih pečem na 160 stepeni 15-ak minuta).
Mlake kuglice dubiti ivicom oštrog noža i stavljati ih na tacnu.
 
Mrvice od kuglica pomiješati sa džemom od šljiva i dodavati rum po želji. Treba da vam se rum osjeti više od džema. Puniti kuglice smjesom te ih spajati.

Pripremiti dvije posudice i u svaku sipati po 85 ml vode. Dodati u svaku posudicu po kesicu prehrambene boje u prahu (ja koristim Eterika prehrambene boje, žutu i crvenu) pa zamočiti jednu stranu breskvice u žutu, a drugu u crvenu boju.
Zamočene breskvice redati na pleh koji ste obložili kuhinjskim papirom da se malo ocijede. Uradite 5-6 breskvica, pa ih onda uvaljajte u šećer i stavljajte na tacnu (tako ponavljajte postupak dok ne završite). Ostaviti ih oko sat-dva da se malo osuše pa prekriti prozirnom folijom.
Pred služenje zabosti im listiće i redati na tacnu sa drugim sitnim kolačima.








Primjedbe