Galette sa malinama

Sastojci za tijesto:
  • 310 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 225 g hladnog maslaca ili margarina
  • 125 ml hladne vode iz frižidera
Za nadjev:
  • 500 g malina ili neko drugo voće po želji (jagode, šumsko voće i sl.)
  • 60 g šećera 
  • sok od pola limuna
  • 1 supena kašika gustina
Ostalo:
  • 1 jaje za premazivanje
  • malo mlijeka
Pomiješati brašno, so i hladan maslac narezan na kockice, a zatim dodavati vodu postepeno i mijesiti rukama dok se ne dobije kompaktno tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1 sat.

Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi u veći krug, zatim ga prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Ja sam tijesto razvukla na 37 cm prečnika.
Gustin razmutiti sa sokom od limuna, dodati šećer, sve dobro izmiješati te pomiješati sa malinama. Pripremljene maline rasporediti po tijestu, ostavljajući 5 cm ruba. Zavrnuti rubove prema unutra te premazati jajetom razmućenim sa malo mlijeka. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta.

Ostaviti da se ohladi koji minut, te poslužiti uz sladoled od vanilije.



Primjedbe