Rozen plus kolačići

Sastojci:
  • 500 g rozen kora
  • 1 l mlijeka
  • 300 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 250 g margarina
  • 100 g bijele čokolade za kuhanje
  • 100 g crne čokolade za kuhanje
  • 300 g pečenih mljevenih lješnjaka
  • 300 g mljevenog keksa
 Za glazuru:
  • 150 g čokolade
  • 3 kašike ulja
Izrada:
  • Puding razmutiti sa 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da prokuha sa šećerom i vanilin šećerom. Kada mlijeko prokuha sipati razmućeni puding i uz neprestano miješanje skuhati kremu. Skloniti sa ringle i odmah dodati margarin. Miješati da se margarin istopi i smjesa ujednači. 
  • Podijeliti kremu na dva dijela. U prvi dio staviti bijelu čokoladu i mljeveni keks, a u drugi dio crnu čokoladu i mljevene lješnjake. Svaki dio kreme posebno miješati dok se čokolada ne istopi i smjesa ujednači.
  • Na tacnu staviti prvu rozen koru te premazati sa 6 supenih kašika smeđe kreme. Staviti drugu koru, pa onda nanijeti svijetlu kremu i tako sve naizmjenično dok imate kreme i kora. Posljednju koru nemojte premazivati kremom. 
  • Kolač prekriti prozirnom folijom te lagano opteretiti i ostaviti da se stegne preko noći. Ohlađen kolač preliti čokoladnom glazurom (brzo poravnajte glazuru jer se brzo steže na ohlađenom kolaču). Vratite kolač ponovo u frižider na sat vremena da se čokolada stegne, a potom režite na štanglice ili po želji. 

Primjedbe