Mliječni kruh

 Sastojci:
700 g brašna
8 g soli
7 g suhog kvasca (jedna kesica)
400 ml mlakog mlijeka
100 ml ulja
1 supena kašika octa
Pomiješati brašno, kvasac i so. U drugu posudu sipati polovinu pripremljenog brašna i dodati mlako mlijeko, zatim dodati ulje i kašiku octa. Sve izmiješati pa postepeno dodavati drugu polovinu brašna. Meni je trebalo tačno 700 g brašna. Mijesiti dok tijesto ne postane kompaktno i glatko da se odvaja od posude. Tijesto je veoma elastično i ne lijepi se tako da za daljnji rad nije potrebno posipati radnu površinu brašnom. Prekriti tijesto i ostaviti 30 minuta da se diže, a nakon toga ga premijesiti pa ostaviti da se još jednom diže 45 minuta. Zatim tijesto podijeliti na 8 jednakih dijelova i formirati loptice. Kod mene je svaka loptica iznosila 150 g. Kalup 30x10 premazati maslacem, posuti brašnom te stavljati loptice tijesta po dvije u red. Ostaviti da se diže 40 minuta. Jaje razmutiti sa kašikom mlijeka pa premazati kruh. Peći na 190 stepeni oko 30 minuta. 








Primjedbe

  1. Predivan kruh kao i sve sto Vi pravite.Sve pohvale i samo tako nastavite.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar